Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya domináns viselkedése

2010.06.07

A domináns viselkedés akkor jelent gondot, ha a kutya számára megengedett, akár azért, mert a gazdi nem alkalmas falkavezérnek, akár azért, mert nem veszi idejében észre ezeket az apró jeleket. Az agresszió vagy az engedetlenség egyértelmű megnyilvánulásai a domináns viselkedésnek, de akadnak olyan jelek is, melyeket a kezdő kutyatartók hajlamosak a kiskutya kajlaságának betudni.

 

Ha a kutya jelöl

A kutya territoriális állat, ösztönösen jelöli meg felségterületét. Az teljesen helyénvaló, hogy a természetben vizeletével teszi egyértelművé jelenlétét a többi eb számára. De a lakásban ez a viselkedés nem megengedett. A gazdi holmijára, a lakás különböző pontjaira pisilő kutyának nem feltétlenül a vizelet visszatartással, vagy a szobatisztasággal vannak gondjai.

 

Ha a kutya harap

A domináns viselkedés másik jele az is, amikor a kiskutya játék közben finoman kóstolgatja a gazdi kezét. Azt gondoljuk, hogy ez a kölyökkor, a fogváltás, vagy az önfeledt játék természetes velejárója, ám a kutyák ennél sokkal rafináltabbak. Az apró, ártalmatlan, de olykor fájdalmas harapások szintén a domináns viselkedés jelei.

 

Ha a kutya engedetlen

A szabályokra fittyet hányó, vezényszóra füle botját sem mozdító eb nem süket, és nem is butácska. Az engedetlenség a rámenős hímek/nőstények fegyvere. Amikor a kutya a tiltás ellenére is felugrál az ágyra, gyakorlatilag egyértelművé teszi gazdája számára, hogy semmibe veszi. Sokan aranyosnak tarják azt is, amikor sétához készülődve kutyusuk mögéjük keveredve orrával tessékeli őket kijjebb az ajtón, pedig ez szintén a nem kívánatos dominancia egyik tipikus jele.