Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyák is álmodnak!

2010.06.09

Bár senki nem tudja az álom igazi funkcióját, úgy tűnik nagyon fontos szerepe van az élmények feldolgozásában és a memória tárolásában. A kutyák gondolkodnak, és van memóriájuk. Csakúgy, mint nekünk embereknek, a kutyáknak is szükségük van olyan időszakra, amely során újrarendezik az ébrenléti állapotban megélt eseményeket, élményeket. Az emberek és a kutyák nem annyira különbözőek, genetikailag és fizikailag 95 %-ban azonosak vagyunk (még a vastartalmú hemoglobin is közös bennünk.)

Ezeknek a hasonlóságoknak köszönhetően, elvárnánk, hogy sok belső működés is ugyanaz legyen - és az is. Az agyunk hasonló, a neurokémiánk ugyanaz, a memóriánk és reflexeink is hasonló módon vannak felszerelve.

Úgy mint az embereknél, a kutyáknál is kétféle alvási állapot figyelhető meg: gyors szemmozgású alvás (REM) és lassú hullámú alvás (LHA). Amikor a kutya elalszik, a legelső fázis az LHA, vagyis az elme alvása, amikor is az elméje tompított, de az izomtónus megmarad. A következő alvási szakasz a REM alvás, a test alvása, ilyenkor a testük teljesen nyugodt, de az elméjük aktívan dolgozik, a szemük ide-oda mozog.

Az LHA-ban az agyhullámok lassúak, hullámzóak és bőségesek, csakúgy, mint egy érzéstelenített állatnál vagy személynél. Ebben a fázisban a kutya nyugodtnak néz ki. Az embereket és a kutyákat könnyebben fel lehet ébreszteni az LHA alvásból, ami átmeneti állapotnak tűnik, az izom nem teljesen lazul el.

Ezzel szemben a REM alváskor az agyhullámok gyorsak és rendellenesek, mintha ébren lennének. Az emberek esetében is így van, a kutyák REM alvása során is magas fokú szellemi tevékenységet figyelhetünk meg - gyors elektroencefalogram (EEG) (agyhullám)  séma. Mozgathatják a lábaikat, mintha szaladnának, nyüszíthetnek vagy nyöszöröghetnek, ha izgatottak, és gyorsan lélegezhetnek, vagy visszatarthatják lélegzetüket egy kis ideig.

REM alvás során a legnyugodtabbak és ilyenkor a legnehezebb felébreszteni őket. Ezalatt a mélyebb fizikai alvás alatt kezd a szemük ide-oda mozogni és az agyhullámok gyorsak. Emberek, akiket felébresztettek ebből az állapotból, mondják, hogy álmodtak, valószínű, hogy a kutyák is álmodnak REM alvás idején. A felnőtt kutyák alvási idejüknek kb 10-12 %-át REM alvásban töltik. A kölyökkutyáknak több időt kell a REM alvásban eltölteniük, így dolgozzák fel az újonnan szerzett adatok hatalmas mennyiségét. Ha valaha azon tűnődsz, hogy a kutyák, amelyek úgy néznek ki alvás közben, mintha szaladnának, vajon a nyúl hajkurászásáról vagy ehhez hasonlóról álmodnak-e, bizonyos lehetsz benne hogy igen.