Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FCI Standard leírás

2008.07.30

Eredet:

Ez a fajta a Földközi tenger nyugati részén, a spanyol és olasz tengerparton született. A kutyákat olasz hajóskapitányok vitték magukkal Kubába. Tévesen nevezik a fajta szülőhelyének Havannát, Kuba fővárosát, az elnevezés nem erre, hanem a leggyakoribb színre utal (dohányszín). Szerencsétlen körülmények következtében ezek az ősi vérvonalak Kubában kihaltak, csak néhány kicsempészett egyed élt tovább az USA-ban, ezek utódai képezik a mai állományt.

Általános megjelenés:

A Havanese kicsi, erős, rövid lábú kutya, élénk, fürge, hosszú szőre dús, lágy és hullámos.

Arányok:

Az arcorri rész hossza az orrhegytől a stopig megegyezik a koponya hosszával a stoptól a tarkóbúbig. A testhossz és a marmagasság aránya 4:3. Marmagasság: 23-27 cm. Tolerancia 21-29 cm.

A fej:

közép nagy. A fej hosszának aránya a test hosszához 3:7

A koponya:

lapos vagy csak egész kevéssé ívelt, széles. A homlok kevéssé emelkedik, felülről nézve a koponya hátul elkerekedik, az összes többi oldalán majdnem egyenes és négyszögletes.

Stop:

mérsékelten kifejezett.

Orr:

fekete.

Arcorri rész:

könnyedén és folyamatosan keskenyedik az orrtükör felé, nem hegyes és nem tompa.

Ajkak:

keskeny, száraz, jól záródó.

Fogak:

ollós harapás, egy teljes fogazat a kívánatos, de a P1 és az M3 hiánya tolerálható.

Pofák:

nagyon lapos, nem kiemelkedő.

Szemek:

elég nagyok, mandula vágásúak, annyira sötétbarnák amennyire csak lehet. Barátságos kifejezésűek. A szemhéjjaknak sötétbarnának, vagy feketének kell lenniük.

Fülek:

elég magasan tűzöttek, a pofa mentén ejtett egy kis ráncolattal, enyhén tartott. A hegye elkerekedő, hosszú bojtokkal borított.

Nyak:

középhosszú.

Test:

A test hossza kissé meghaladja a marmagasságot.

Felső vonal:

egyenes, az ágyék fölött enyhén ívelt.

Far:

jól leeső.

Bordák:

jól íveltek.

Has:

jól felhúzott.

Farok:

magasan tűzött, vagy pásztorbotforma, vagy a hát fölött gyűrűt formáz, a szőrzet hosszú, selymes.

Mellső végtag:

egyenesek, párhuzamosak, szárazak, jól fejlett csontozattal. A talajtól a könyökig mért távolság nem haladhatja meg a könyök és a mar közötti távolságot.

Hátsó végtag:

jó csontozat, kifejezett szögelések.

Mozgás:

A Havanese mozgása kifejezi vidám természetét, feltűnően könnyű lábú és fürge. Az egyenes mellső végtagok előre irányuló mozgása szabad mialatt a hátsó végtagok egyenes vonalban kifejezett lökést adnak.

Szőrzet:

A gyapjas aljszőrzet kevéssé fejlett, gyakran hiányzik. A fedő szőrzet nagyon hosszú (12-18 cm, kifejlett kutyáknál) selymes, fényes, hullámos tincseket képez. Mindenféle igazítás a szőrön tilos, sem a szőrhosszak leegyenesítése ollóval, sem bármiféle trimmelés nem megengedett.  Kivétel a mancsokon a tisztán tartás miatt, a homlokon a szemek fölött, de csak annyira, hogy a szemeket ne takarja, valamint az arcorr szőrzetét egész enyhén.

Szín:

Ritkán tiszta fehér, fakó  színek különböző tónusokkal a világos fakó színtől a havanna színig (dohányszín, vörösesbarna), a megengedett színekkel foltozott. Kevés fekete árnyalat megengedett.

A megengedett színek és foltok (fehér, világos fakótól egészen a havanna színig) fekete foltokkal. Fekete szőrzet.